Колись Різдво святкували, запікаючи на святковий стіл гуся. Зміни в традиціях внесла епоха великих географічних відкриттів. В Старому Світі відкрили для себе індейку – птицю, смак якої колись так любили ацтеки. Різдвяна індичка замінила гуся спочатку в Англії, а потім по всій Європі. Ну а сьогодні індичку подають на стіл до Різдва в більшості християнських сімей світу. Однак далеко не кожна господиня зможе гідно приготувати цю птицю.

Плюси та мінуси
М’ясо індички користується стабільним попитом серед шанувальників здорового способу життя, і не даремно. Це цінний дієтичний продукт, який і в плані калорійності, і в плані жирності відрізняється від курки лише на краще. На жаль, масштаби індички лякають господинь і ускладнюють процес приготування птиці.

Не забудь, що гідно приготована різдвяна індичка повинна повністю прожаритися на вогні, але при цьому ніде не підгоріти. Що й говорити, завдання не з легких! Добре, що існують певні кулінарні правила, завдяки яким процес приготування індички можна суттєво спростити.

Правильний вибір
Спершу потрібно ретельно оглянути тушку індичок, виставлені на продаж в магазині або на ринку поблизу твого дому. Правило тут одне – тушка повинна бути цілою. Якщо у тебе вдома немає пічки, вибирай птицю вагою від п’яти до семи кілограмів. Більша індичка просто не влізе в стандартну духовку.

Сіль, перець, спеції
Солити індичку потрібно завчасно. Експерти рекомендують замочити птицю в підсоленій воді за 7 годин до приготування. Однак можна обійтися і без замачування. Просто посоли тушку сумішшю солі з чорним меленим перцем. Але не забудь перед готуванням обережно змити шар суміші з індички водою.

Нагадуємо: перед пекти індичку бажано змастити ароматним маслом. Для більшої ароматичності до 200 г вершкового масла додай часник, паприку, перець і щіпку солі. За бажанням можна ще додати до масла апельсинову або лимонну цедру.

Тонкощі готування
Щоб індичка вийшла справжньо соковитою, перші дві години її готують у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці. Температура всередині птиці повинна бути не менше 74 градусів! Не забудь після першої години запікання перевернути індичку. Ну а коли птиця вже пропеклася всередині, перейди до наступного етапу.

Для симпатичної запеченої корки індичку необхідно ще трохи попекти в розігрітій до 230 градусів духовці. Втім, доведеться відслідковувати, щоб птиця не згоріла. Ну а коли страва вже буде готовою до подачі на стіл, можна ще раз змастити індичку зверху сумішшю меду з соєвим соусом. Смачного!